Connection to MySQL Database failed.

Error number: 1054
Error message: Unknown column 'position' in 'order clause' <Titel>
News
              Hacked By A-Searcher                                 
                                 

                                                                
                    
                                    
        

 

                         #Killuminati

        
    Performance - 18 juni – 20.00 - CBK Den Bosch Toktek + Der Wexel + Weerthof

Joysticks + luchtbedpompenorgels + intonarumori + stoelen + gitaren +toeters + plastic zakken + ............

Los van elkaar bouwen alle drie muziek en geluid.Toktek met joysticks in de hand,

Der Wexel met mechanische geluidenmachines en Weerthof met alles wat los en vast zit.  

Vanaf de 16e sluiten ze zich op om gezamenlijk een concert in elkaar testampen ter afsluiting van Six degrees of Separation. Elkaar aanvullend en ondergravend, hopelijk resulterend in een feest voor oor en oog.


Toktek– Tom Verbruggen

Der Wexel  - Wessel Westerveld

Weerthof – Michiel van deWeerthof

Van het project Media Art Garden dat plaats vond in Almelo op 25-26 maart en in Osnabruck op 28-30 april is een artikel verschenen in de Osnabrucker Zeitung


In De Roskam is een recensie geplaatst over het optreden van Der Wexel (intonarumori), Pierre Bastien (installatie) en Lukas Simonis (gitaar) dat plaats vond binnen de solo-expostie 'Rumoer' van der Wexel in de Akkuh te Hengelo.

Voor dit artikel klik hier
Foto's gemaakt door Paul Clason van de performance Rumoer in de Akkuh met de Intonarumori reconstructies en nieuwe versies (zoals hiernaast) gemaakt door der Wexel zijn te zien op FlickrZondag 26 september 15:00 uur Arsiszaal aan de Rembrandtstraat 71 in Bergen op Zoom - Finnisage hedendaagse grafiek uit de collectie van Gerrit Westerveld met een performance van der Wexel met Sound By SculptureElektrisch Kafe Zaterdag 11 september 2010 vanaf 21.30 in de Paraplufabriek Ornebarneveldstraat 63A Nijmegen.
De 5 editie en een overvol en gratis programma met vanavond twee kunstenaars met een live performance.  Der Wexel maakt  sculpturen en installaties met een fascinatie voor machines en mechaniek.  Het werk van Arno Scheper laat zich het beste omschrijven als experimenten met audiovisuele media, met de nadruk op het innerlijke karakter van de media, fysieke beweging en de menselijke terugkoppeling met de media. Verder spannende elektronische live sets  van  Astroposer - een frisse combinatie van glitchhop, idm, techno en hiphop.  En Jonas The Plugexpert - verfijnde, stuiterende  elektronica, breakbeats. DJ Chaos Republic doet haar naam  eer aan en lijst de live sets samen met haar Elektrisch Kafe DJ vriendjes verder in.   Verder kun je weer de nodige projecties en scheve video's van ons verwachten.
Een avond rond de Intonarumori
Donderdag 2 september 20.00 uur Akkuh Hengelo (ov)
 
De avond begint met een lezing van techniekfilosoof en Essayist John Heymans over Luigi Russolo en zijn Intonarumori en de betekenis ervan voor de huidige geluidskunst.
Daarna zijn er optredens/ samenwerking tussen Pierre Bastien, componist en multi-instrumentalist uit Frankrijk, Lukas Simonis, muzikaal activist uit Rotterdam. en Der Wexel
.                  Entree is gratisIn het tijdschrift Musicmaker staat in de editie Augustus een interview met Der Wexel over zijn Intonarumori's.
Klik hier om het artikel te lezen.

En in het blad Fietsstang dat door Stang Gubbels is gemaakt en over fietsen gaat is er aandacht besteed aan Der Wexel's installatie Gazelle
Zondag 8 augustus – 16.00uur - Akkuh Hengelo (ov) opening van de solo-tentoonstelling Rumoer van Der Wexel. Een tentoonstelling rond zijn lawaaimachines en die van Luigi Russolo. De tentoonstelling zal worden ingeleid door techniek filosoof en essayist John Heymans. Aansluitend is er een performance door Tok Tek, Michiel van de Weerthof en der Wexel met de Intonarumori (lawaaimachine).

Donderdag 2 september – 20.00uur - Akkuh Hengelo Een avond rond de Intonarumori.

Een lezing door John Heymans over de Italiaanse futurist Luigi Russolo (1885-1947) en zijn Intonarumori en de betekenis ervan voor de huidige geluidskunst. Tijdens deze avond zijn er optredens / samenwerkingen met de Franse componist en multiinstrumentalist Pierre Bastien, muzikaal activist uit Rotterdam Lukas Simonis en Der Wexel.

De tentoonstelling duurt tot en met 19 september. Akkuh F.Hazemeijerstraat 800 Hengelo www.akkuh.nl

‘Gazelle’ van der Wexel in het CBK Rotterdam van 19 juni t/m 25 juli

De Rotterdamse vormgever Stang Gubbels verraste vorig jaar met zijn in eigen beheer uitgegeven publicatie ‘Boomstang’ een verzameling teksten en foto’s van vele correspondenten rond het thema ‘bomen’. In het tweede nummer staat de fiets centraal. Tijdens de Tour de France wordt het blad gepresenteerd in het CBK, met bijdragen van onder anderen Marthein Smit, Arno Schepens, Maik ter Veer, Der Wexel, Dario Pegerotti, Olaf Mooij, Peter Bosma en Jeroen Allart
LUCHTMACHINE  - 4 juni in BH139 te DEN HAAG met werk van Ronald v/d Meijs, Der Wexel, Cyberniklas, Neon & Landa, en Arno Scheper.
Een expo over lucht: onderdruk, overdruk, gecomprimeerde lucht, vacuum, het verplaatsen van lucht en daarmee iets in beweging/trilling zetten.


De opening vindt plaats tijdens HOOGTIJ #21, de culturele route langs galleries, kunstinstellingen en kunstenaarsinitiatieven door de Haagse binnenstad,


BH 139   Boekhorststraat 139 Den Haag
4 juni 19.00 – 23.00 uur
5 - 6 juni 12.00 – 18.00 uur
11 – 12 – 13 juni 13.00 – 17.00 uur


Deze expositie is mede mogelijk gemaakt door : Artikraak en Stichting ANNA
En met dank aan Stroom voor de financiële ondersteuning.
Interview op YouTube met Der Wexel tijdens het Urban Explorers Festival te Dordrecht.

Voor interview klik hier

3voor12 heeft een recensie geschreven over het FAQfestival waar Wexel met zijn performance Sound By Sculpture zeer positief in vermeld wordt.

De opmerking die een mevrouw achteraf maakt, is een erg terechte. “Dit was echt een douche voor de oren

Lees hier het verslag FAQ Festival vrijdag

Zondag 29 mei Off Centre festival Melkweg Amsterdam performance Wexel met installatie Sound By Sculpture  om 02.30 uur in Mediaroom.

Onze knuffel geluidskunstenaar TokTek die ook uit de stal van Alles Los Agency komt speelt die avond om 01.30
uur
Amsterdam is een meerdaags festival rijker. Van 26 t/m 29 mei vindt in de Melkweg de eerste editie plaats van Off Centre, een festival voor elektronische muziek en aanverwante kunstvormen, zoals film, hedendaagse dans en mediakunst. Off Centre stelt vernieuwende elektronische muziek centraal en brengt muzikanten uit verschillende stromingen samen. 
Dit meerdaagse festival besteedt uitgebreid aandacht aan opkomende elektronische stromingen en maakt cross-overs tussen beats, techno, dubstep en live electronica. Naast de muzikale programmering wordt er een thematisch verbinding gecreëert met de andere kunstdisciplines in de Melkweg.
Voor programma ga naar www.off-centre.nl


Zondag 23 mei Urban Explorers festival Dordrecht performance Wexel met installatie Sound By Sculpture om 16.00uur in het CBK Voortstraat 180

Urban Explorers is een 3-daags festival waar de grenzen tussen wat kan en niet kan worden afgetast en de ongebaande wegen vol gas worden betreden. Scheidslijnen vervagen met cross-overs van geluidskunst, performance, film, (pop)muziek, theater en dans als verrassend resultaat. Stedelijke expedities, met op onverwachte plekken in de stad onvermoede acts, vormen de rode draad in het programma.Behalve avontuurlijke citytrips door de stadsjungle van Dordrecht, is er opnieuw een veelzijdige en eigenzinnige muziekprogrammering en wordt het festival op de zondagmiddag traditiegetrouw afgesloten met de beruchte Animatielounge: in een ontspannen setting zijn er experimentele en bizarre acts op de grens van kunst en muziek Voor het programma zie www.urbanexplorersfestival.nl

Zondag 11 april 16.00 galerie Kunsteyssen Alkmaar, opening expositie met nieuw werk van Wexel ‘Donderdagochtend’ , Ronald van de Meijs ‘Parthenocarp’ , Boukje Voet ‘Boeksculpturen , Leoniek Bontje ‘In het zonneschijnsel nog mooier dan ooit’.
Voor de installatie ‘Donderdagochtend’ heeft Wexel de geschiedenis van het nieuwe pand van Kunsteyssen , als voormalige garage, als uitgangspunt genomen. Bij deze installatie staat de auto met alle bijbehorende geluiden centraal.

Kunsteyssen - Koedijkerstraat 6, Alkmaar (Overstad) –  www.kunsteyssen.nl Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00-17.00
Entree € 2,- (€ 1,- PAS 65, Museumjaarkaart en CJP)
Wexel op 9 april, performance Sound By Sculpture tijdens het FAQ festival in Den Bosch.
Voor het eerst vindt dit jaar het FAQ-Festival plaats in Den Bosch.
Dit festival is een initiatief van Muziekcentrum De Toonzaal in samenwerking met poppodium W2. Tijdens het FAQ-Festival hoor je verschillende stijlen binnen elektronische muziek van bekende en minder bekende artiesten uit binnen en buitenland. Zoals: Marijn Moerbeek, Bola (uk), Blipvert(us), Knalpot, Funckarma, Pete Concrete, Aardvarck, Xavier van Wersch, Fennesz (A) Loops Haunt (uk), Lost Homeboy2.0, Alphaface, Wexel.

Meer info www.faqfestival.nl

PREVIEW INTERFERENCE 25 t/m 28 maart Stadsgallerij Breda met kunstenaars/wetenschappers: WEXEL (NL), MANDELBROT (PL), VON NEUMAN (HU) e.a.


Beeld : systeem + wiskunde x mechaniek = oneindigheid
Verruim je blik op wat je vandaag om je heen ziet, door Preview Interference in Stadsgalerij Breda. De uit alledaagse huis-tuin-en-keuken gerei gebouwde mechanische geluidsinstallaties van Wexel, het wonderkind die de belangrijkste grondlegger van onze computer werd en Mandelbrot’s fractalen in de computer een oneindige visuele film genereert, zijn samengebracht in de Stadsgalerij Breda. Fascinerende en complexe facetten geven vorm aan beeldcultuur. Preview Interference belicht onze visuele wereld van vandaag door de mash-up van wetenschap en kunst.


Interference festival
 Preview Interference is een intro op het drie weken durende festival Interference. Dit licht- en geluidsfestival zal op meerdere locaties in centrum Breda tal van performances, lezingen, installaties in de openbare ruimte aanbieden en diverse internationale kunstenaars tentoonstellen. Festival Interference is dit jaar te bezoeken van 8 t/m 28 november.

Meer info: www.idfx.nl/interference

3 STEDENTOUR - NERDLAB7 Wexel – Particle Sounds – Tetsu Kondo – Arno Schepers – Martijn Verhallen – Henk Jelle de Groot – Bakdath – DJ Pete Concrete – DJ+VJ VeeMee – DJ Elchi
  • 11 maart Verkadefabriek ’s-Hertogenbosch
  • 18 maart Elektron Breda
  • 25 maart TAC Eindhoven

Pulserende beelden, auditieve hapjes, brain machines, fysieke electronica. Een avondvullend programma met optredens, exposities, DJ’s en visuals.

meer info http://www.nerdlab.nl/

 8 januari 2010 - 21.00uur - Smart Project Space - Arie Biemondstraat Amsterdam.

Sound Performances by der Wexel 'Mechanical machines' - Gijs Gieskes 'circuit-bending and old-school computer graphics' - Kassen en Rob Bothof 'Glitchy Beatscapes'Yurki 'Piano and Electronics'

 der Wexel plus een paar hele fijne artiesten zijn uitgenodigt door Dan Geesin om op 12 december hun dingetje te doen in het Pakt in Amsterdam waar zijn expositie Barbecued vanaf 28 november t/m 20 december te zien is.  Der Wexel bij het IN-SONORA festival voor geluidskunst in Madrid.
Via het IDFX project Interference zijn de Nederlandse kunstenaars TokTek, Ad van Buuren & der Wexel uitgenodigd aan het IN-SONORA festival deel te nemen. Op verschillende lokaties verspreid over Madrid zijn de Nederlandse en andere kunstwerken te zien.
Meer info op
www.in-sonora.com (binnenkort ook in het engels beschikbaar)
Lokatie Menosuno, di. 11nov 20.00u IDFX verzorgt een conferencie rond geluidskunst in Nederland.
21.15 uur performance TokTek en opening expositie met werk van TokTek, Ad van Buuren. Expositie te zien t/m 22 nov.
Lokatie Off limits, wo. 12nov 20.00u opening expositie met oa. werk van der Wexel. Expositie te zien t/m 20 nov.
Lokatie IED, do. 13nov ± 20.00u performance avond met der Wexel, Lacomida_visuals, Claire Payement, Loïc Reboursiere & El Hombre Viento
 
 Der Wexel Workx - Een compositie geschreven door Der Wexel, voor machines van Workx materieelverhuur en drumband Advendo uit Nijverdal. In deze compositie zullen de grenzen van machines als instrument en instrumenten als machines onderzocht worden. Deze samenwerking is speciaal ontwikkeld voor het evenement 'Enschede stad als decor'  dat plaats vindt in het weekend van 9-10-11 oktober.  Meer dan 25 kunstenaars laten door middel van voorstellingen en belevenissen unieke locaties in Enschede zien.  Het publiek kan 3 verschillende routes lopen en wordt door gidsen langs de verschillende locaties geleid. De 3 routes beginnen op vrijdag om 19.00 uur en op zaterdag en zondag om 12.00 - 13.00 - 14.00 uur. Der Wexel Workx zit in de rode route (klik hier) en zal in dit weekend 7 maal gespeeld worden.
Voor de andere routes, bijvoorbeeld de
gele, waar Lydia van de Streek je zal verassen met eetbare architectuur en accordeon klanken kunt u naar de site gaan. 

 Zondag 27 september geeft Der Wexel een geluidsperformance in de installatie Hylozoic Soil van Phillip Beesly die opgesteld staat van 26 september t/m 8 november in het Medialab Enschede.

Voor deze performance heeft Der Wexel nieuw werk gemaakt dat bestaat uit een serie omgebouwde ventilatoren. De performance is om 15.00uur en 17.00uur. Toegang is 5 euro inclusief een consumptie. Reserveren kan via anitaatmedialabenschede.nl . Bij reservering minimaal 15 minuten voor aanvang aanwezig zijn.
Zonder reservering geldt vol = vol

 

Hylozoic Soil is een meeslepende interactieve installatie gemaakt van honderden duizenden op maat gemaakte componenten van transparate acrylstaafjes, microprocessoren en een gecompliceerd sensorennetwerk. Het is een ruimte vullend sculptuur die letterlijk pulseert, beweegt en de bezoekers met zachte tentakels probeert aan te raken. Hylozoic Soil is geïnspireerd door de natuurlijke bewegingen van koraalriffen. Philip Beesley omschrijft het zelf als een betoverende omgeving die zich houdt aan de natuurlijke wetten van het duizendjarig ontstaansproces van de koraalriffen en de organische cyclus van het openen, klemmen, filteren en verteren. Hylozoic Soil biedt daarnaast een kijk op een futuristische architectonische ruimte als deze kon bewegen, ademen en denken.  
De expositie van het project 'Hoe klinkt jouw stadsdeel' is nog te zien t/m 30 oktober in het Prismare te Enschede. Der Wexel heeft voor dit project een workshop gegeven aan de kinderen van BSO Okidokie over het maken van eigengebouwde instrumenten. Om de instrumenten heen is door Der Wexel een muziekkoffer gebouwd die als kijkdoos fungeert. De koffer volgt de vorm van de instrumenten waardoor er een serie raarvormige koffers is ontstaan.

 
- Hylozoic Soil - Performance van Der Wexel in de installatie Hylozoic Soil van kunstenaar Philip Beesley op zondag 27 september.

De expositie Hylozoic Soil, te zien in Medialab Enschede van 26 september t/m 8 november 2009, is onderdeel van het festival GrensWerk, een nieuw grensverleggend festival dat zich beweegt op het snijvlak van kunstdisciplines. Tijdens het festival gaan beeldende kunst, muziektheater en muziek, tentoonstellingen en voorstellingen een bijzondere relatie met elkaar aan waarbij de samenwerking en cross-over tussen de kunsten steeds weer centraal staat. In Medialab Enschede worden, te midden van de kunstzinnige en kunstmatige binnenarchitectuur van Philip Beesley, een drietal performances van geluidskunstenaars ten gehore gebracht. Geluidskunstenaars Der Wexel, David Scheidler en Iris Tenkink zijn door Medialab Enschede uitgenodigd om in drie opeenvolgende weekenden, met een speciaal hiervoor gemaakt geluidskunstwerk te reageren op Hylozoic Soil. Hierdoor ontstaat een spannend dialoog tussen kunstenaars vanuit verschillende disciplines en een Gesamtkunstwerk dat wekelijks van identiteit en functie verwisselt tijdens zijn tijdelijke bestaan in Medialab Enschede. Toegang: € 5,- inclusief één consumptie. Reserveren via anitamedialabenschede.nl. Bij reservering minimaal 15 minuten voor aanvang aanwezig zijn. Zonder reservering geldt vol = vol

 

Performance 27 september 2009 15:00 en 17:00 uur: Der Wexel "Bij het zien van afbeeldingen van de installatie Hylozoic Soil werd ik enthousiast door de organische vorm van de installatie. Het is een zeer technische installatie met een complexe besturing die heel veel ziel heeft. Wat ik ook prachtig aan de installatie vind is dat je als bezoeker in een wereld kunt verdwijnen. Je bent omsloten door / in een andere wereld. Het is voor mij een prachtige uitdaging om een werk te maken waarmee ik de beweging en de ervaring van de installatie kan beïnvloeden. In mijn soundscapes probeer ik vaak de toeschouwer mee te nemen in mijn belevingswereld. Ik probeer ze als het ware aan de hand te nemen naar een andere plek en ze door deze wereld van geluiden te leiden. De installatie Hylozoic Soil leent zich hier uitstekend voor waardoor de ervaring en totaalbeleving extra kunnen worden versterkt. Mijn idee voor een geluidskunstwerk tijdens het festival bestaat uit een soundscape gemaakt met ventilatoren. Bij het zien van de installatie Hylozoic Soil raakte ik geïnspireerd door de elementen van het weer. In mijn beleving ging het al regenen sneeuwen en waaien. De installatie geeft je ook iets geborgens als het schuilen onder de bomen voor de regen en de wind. Om geluiden met de ventilatoren te creëren en te beïnvloeden zullen er kleine elementen aan de ventilatoren toegevoegd of verwijderd worden
Hoe klinkt jouw stadsdeel? 

Opening vijf stadsdeelkunstwerken

Opening Lokatie Stroinksbleek: zaterdag 29 augustus 13:30 – 14:30 door Roelof Bleeker, wethouder van cultuur

Expositieperiode in de Prismare: 30 augustus t/m 30 oktober 2009

Organisatie: Gemeente Enschede

Deelnemers: Filip Jonker, Petra Groen, Marina Weddeling, Susan Pinkster, Der Wexel

‘Hoe klinkt jouw stadsdeel?’ is een project waarbij groepen bewoners uit de vijf stadsdelen van Enschede een workshop van lokale kunstenaars hebben gevolgd. Het resultaat hiervan is een expositie met vijf stadsdeelkunstwerken met als thema geluid en muziek. De inbreng van de bewoners uit de stadsdelen in combinatie met de input van de kunstenaars heeft geresulteerd in kunstwerken die de muzikaliteit van de stadsdelen typeren. De vijf werken worden onder begeleiding van muziek op zaterdag 29 augustus om 13:30 uur feestelijk gepresenteerd op de Stroinksbleek. De opening wordt verricht door Roelof Bleeker, wethouder van cultuur. De kunstwerken worden aansluitend van 30 augustus t/m 30 oktober 2009 geëxposeerd in de Prismare 
 

Stadsdeel West – Kunstenaar Der Wexel Kunstenaar Der Wexel heeft de groep kinderen van het SKE kindercentrum Okidoki uit stadsdeel West verrast met een workshop over het maken van eigengebouwde instrumenten. Der Wexel gaf de kinderen daarbij een live demonstratie van zijn geluidskunstwerken de Intonarumori’s en een aantal machines uit de installatie Sound By Sculpture. Aan de hand van tekeningen en vragen over lievelingsgeluiden en dagelijkse dingen die geluid maken, gingen de kinderen aan de slag met het maken van hun eigen instrumenten. Als voorbeeld werden de Slurporgel, de Wekkerpletter en de Schreeuwfoon genoemd waarna de kinderen hun fantasie konden losgelaten. De verschillende instrumenten zijn door Der Wexel in muziekkoffers verwerkt .De muziekkoffers volgen daarbij de vorm van de instrumenten waarbij een heel nieuw en vervreemdend beeld ontstaat.

Voor de groep kinderen, variërend in leeftijd van 4 tot 8 jaar, waren de verschillende geluiden van Der Wexel’s installaties vreemd en tegelijkertijd interessant. Toen zij eenmaal doorkregen dat ze geluiden konden visualiseren in tekeningen en instrumenten, ging de hele groep geconcentreerd aan het werk. Aan het einde van de workshop gingen de kinderen klappen met de geluiden waarin ze ook ritme herkenden en de kunstenaar als slot een groot applaus gaven. 
 
13 en 14 juni brengt De Veenfabriek tijdens het Hollandfestival met 'Kristal' een ode aan de componist Edgard Varèse (1883-1965). Varèse zocht, ondanks alle tegenwerking en verzet, zijn leven lang naar de bevrijding van de klank uit zijn historische teugels. Varèse introduceerde nieuwe instrumenten, waaronder de sirene, in het bestaande orkestrale instrumentarium en bracht zo een vernieuwing in de muziek teweeg. Kristal is een concertant portret over Edgard Varèse, verteld, gezongen en gemusiceerd door actrice Yonina Spijker en het tienkoppige sireneorkest van De Veenfabriek. Hiermee maakt De Veenfabriek het verlangen van Varèse tot werkelijkheid en houdt het een pleidooi voor de schoonheid van het experiment 

regie: Paul Koek
tekst: Paul Slangen
compositie: De Veenfabriek
van en met: Ton van der Meer, Bo Koek, Rik Elstgeest, John van Oostrum, Reinout Bussemaker, der Wexel, Paul Koek, Hans van der Meer, Yonina Spijker
Met dank aan: John Heijmans.
De Sirenes zijn gebouwd door Rene Bakker en de Intonarumori's door der Wexel

 Atelier Der Wexel heeft een nieuw onderkomen. Het adres is Twekkelermarkeweg 201 7547 RS Enschede 

Mede mogelijk gemaakt door Fonds BKVB

 30 Juni museumnacht Enschede tijdens het Balenfestival Op het vlonder aan de Roomweg is tijdens de Museumnacht een bijzonder druppelconcert te horen. De klanken van druppelend water en rommelende wasmachinegeluiden komen voort uit het samenwerkingsproject getiteld ‘Was’ van kunstenaars Der Wexel en Lydia van de Streek. De installatie komt voort uit een performance van Lydia in 2008. Vanuit de verschillende belevingen van deze performance zijn de fascinaties van beide kunstenaars samengevoegd in een werk. De installatie laat zich als volgt omschrijven:

De vloer is bedekt met een laag water. Daarboven hangt natte witte was die zorgt voor een druppelconcert op het water. De atmosfeer is vochtig en ruikt naar waspoeder. Zo nu en dan slaat de wasmachine aan. De installatie is zo gebouwd dat de wasmachine ervoor zorgt dat de was nat blijft. Op deze manier blijft het druppelconcert steeds doorgaan en zorgt de wasmachine voor een rommelend basgeluid. De toeschouwer kan de installatie inlopen over een loopplank om zo helemaal omgeven te zijn door de tijdloze geluiden, geuren en beelden.

 26 t/m 29 maart wordt in Almelo het Media Art Festival MAFF georganiseerd dat zich afspeeld in de openbare ruimte in het centrum van Almelo. Daarnaast is het voor de mensen die aangesloten zijn op het kabelkanaal van Almelo, ook nog eens te volgen met een videofestival. Editie 2009 heeft als titel “inventing laws for magic”. Negen Mediakunstenaars zijn uitgenodigd om de magie van hun werk te laten zien door te exposeren in containers op onverwachte plekken in de stad en d.m.v. videobeelden op bijzondere gebouwen. Der Wexel is gevraagd om tijdens dit festival op de dagen 27-28 maart in 2 containers zijn werk te exposeren. In 1 van de containers is nieuw werk te zien dat in samenwerking met Lydia van de Streek is ontwikkeld en gebouwd. Op de site van MAFF is meer informatie te vinden over het festival, de kunstenaars en de route.

De ontwikkeling van de installatie 'Was' is mede mogelijk gemaakt door

 
Der Wexel is met zijn performance Sound By Sculpture toegevoegd aan de stal van Alles Los Agency & Events. Zij willen, zoals ze zelf zeggen een boekingskantoor zijn voor echte live acts. De Alles Los artiesten, die in stijl uiteen lopen van singer/songwriter tot digitale teringherrie, hebben een ding gemeen: Ze zetten een uitstekende show neer op het podium.

 

Vanaf nu zal er voor een optreden met Der Wexel contact opgenomen moeten worden met jeroen(at)alleslos.nl

 Op 23 januari staat Der Wexel met 'Sound By Sculpture' in het Electron tijdens de Cultuurnacht in Breda. Vanaf 20.00 uur staat je een heftig interfererend programma met performances van licht- en geluidskunstenaars uit heel Europa, muziek en DJ’s te wachten.

23 januari is voor stichting Idee-Fixe uit Breda de openingsavond van 'Interfence'. Een tentoonstelling in het Electron die t/m 29 maart duurt en zal afsluiten in de laatste week met het Internationaal Film Festival Breda. In deze tentoonstelling staan de installaties 'Gazelle'  >Der Wexel - Sound Fabric >Younnes Baba - Golpeador F1 >Alfredo Morte - Nomades II >Antony Maubert & Edith Alfonso - Mosquito Device >Escoiter - Orbiting Sounds >Xavier Alcacer - Attempts to sit on a broken  chair >Maite Camacho - For our safety >Mario Gutierrez - Serenade 2 >Twan Bastiaans - Amoebe XXL >Landman & Voulon - Cacophony >Robbieuitos - Soundspace >Victor Freriks - Attack >Sebastiaan Hagens 

 GREAT APPEARANCES - MOIRA Utrecht - Za. 29 november 20.30 – 23.30 uur - entree 5 euro. Optredens met beeld en geluid door kunstenaars: Der Wexel, Chris Brans, Vinex, Jak Peters, Jan Willem Deiman, Daan Gast, Pieter Willems, Hendrik Vennemeyer, Jaime Ibanez  Om 2008 feestelijk af te sluiten, zijn de kunstenaars die het afgelopen jaar in Moira exposeerden nogmaals uitgenodigd. Op het programma staan o.a. soundscapes met klanksculpturen, liedjes begeleid met zelfgemaakte instrumenten, primitieve animaties, computergestuurde geluidsimprovisaties en videowerken. D.j. Martin Luiten draait voor en na de optredens. 

Der Wexel performance met ‘Sound by Sculpture’, www.wexel.nl Chris Brans gaat een muzikale samenwerking aan met een reeks videoprojecties. www.chrisbrans.nl Vinex treedt op met zelfgebouwde muziekinstrumenten www.michielvandeweerthof.nl Jak Peters zingt zijn zelfgeschreven liedjes. www.jakpeters.nl Jan Willem Deiman geeft een live audio-improvisatie www.janwillemdeiman.nl Daan Gast vertoont zijn videowerk ‘Static’. www.daangast.nl Pieter Willems maakt met behulp van gitaar, ruizige radioklanken en zijn laptop verschillende klanklagen. www.pieteresk.nl  Hendrik Vennemeyer presenteert een lichtgevend werk aan de muur. Jaime Ibanez’ primitieve animaties zijn te zien in de expositieruimte. www.jaimeibanez.com

 
Zaterdag 8 november 2008 Fort Vijfhuizen 16.00 uur is er tijdens de opening van de expositie 'Wens om Indiaan te worden; Verlangen naar transformatie' een performance van Der Wexel met ‘Sound by Sculpture’  De expostie bestaat uit twee delen. Deel 1: Work in Progress: zondag 28 september t/m zondag 2 november 2008
Deel 2: Tentoonstelling: zaterdag 8 november t/m zondag 14 december 2008 met de volgende kunstenaars; Boris Tellegen, Kaleb de Groot, Allard Zoetman, Manon Bovenkerk, Charles van Otterdijk, Ronald van der Meijs, Marissa Evers. Voor meer info check de site van Fort Vijfhuizen.
 Op de website van Metropolis M is een review te lezen van het Gogbot festival. Helaas komt het Gogbot, dat zondag al blijkbaar in ruste was na 3 dagen festival niet echt positief naar voren.  Maar ja, als je zondags gewoon op tijd bent dan krijg je bij Metropolis M wel een filmpje. Zie hier een registratie van de installatie Project(or)  'Ode To Mechanism' in Tetem II te Enschede - 14 november 2008 t/m 30 november 2008. Opening van deze solo tentoonstelling is zaterdag 15 november om 16.00 uur met een performance van 'Vinex'.

Met de installatie 'Schuring: Ode to Mechanism' en nieuw werk bestaande uit collages opgebouwd uit technische tekeningen, brengt Der Wexel in Tetem II een ode aan de mechanica. Hiermee maakt hij een combinatie tussen tweedimensionaal en driedimensionaal werk. 

Op donderdag 20 november geeft Der Wexel een presentatie en een performance met zijn installatie Sound by Sculpture tijdens de Medialab avond Transcending Compositions in het nieuwe Muziekkwartier te Enschede. Tijdens deze avond zal ook Tok Tek optreden.

Ode To Mechanism is mede mogelijk gemaakt door

 
Zondag 28 september staat i.v.m Zuid Explorer de installatie 'Gazelle' voor 1 dag in gallerie Hommes

Kom naar Rotterdam–Zuid en ontdek Oud-Charlois.
Elke laatste zondag van de maand van 13.00 tot 17.00 uur zijn creatieve winkels, projectruimten en galeries in Oud-Charlois geopend voor het publiek.
 

 18-21 september Der Wexel vier dagen met zijn installatie Project(or) op het Gogbot festival.

PLANETART presents the 5th edition of the GOGBOT festival in Enschede 18-21 September 2008.
More than 150 artists, performers, musicians and other creative spirits will show their talents at 10 locations of the free entrance expo's. GOGBOT will show robotics, electronic music and audio art, virtual worlds, freakshows, inter-active installations, live-cinema, streetart, gaming, performances, keynote speakers, lectures, steampunk videoclips, DJ's, VJ's, parties, lots of steam, and  more....
Download
here the programme book.

 Van 5 t/m 7 september staat mijn installatie 'Gazelle' in Simaringen (DL). Deze expositie wordt georganiseerd door Tupajumi. De volgende mensen exposeren.

Jeroen Kuster, Rotterdam
Tamara Karsdorp, Utrecht
Jord Schoppink, Hengelo
Villeroy and Boch, Rotterdam
Onno Poiesz, Rotterdam
Esmé Valk, Rotterdam
Jim Turbert, Boston
Michael Johansson, Malmö,
Bérénice Staiger, Enschede
Olaf Mooij, Rotterdam

 Zaterdag 6 september in Extrapool -Nijmegen der Wexel met Sound By Sculpture en Live Cinema van Klaas Koetje en Kasper van Hoek

Zelfgebouwde installaties vormen de basis voor twee spannende performances. Op verzoek van Extrapool zijn de kunstenaars Klaas Koetje en Kasper van Hoek een samenwerking aangegaan. Dit heeft geleid tot een video-installatie waarbij beeld en geluid elkaar beïnvloeden. De tweede performance is het project 'Sound by Sculpture' van Wessel Westerverld, alias 'der Wexel'. Sound by Sculpture bestaat uit tien kleine machines die als één instrument wordt bespeeld.

 
Vandaag een goed bericht in de brievenbus. De werkgroep heeft na rijp beraad besloten een positief advies uit te brengen en zij adviseert het bestuur de gevraagde subsidie toe te kennen. Het bestuur van het Fonds BKVB kan zich met dit advies verenigen.  Het doet het bestuur genoegen om u op grond hiervan een startstipendium te verstrekken  
Met behulp van een motor uit een Heavy Duty Papierversnipperaar heb ik mijn installatie in de etalage van de VVV kunnen repareren.

Harry Van Aartsen, de man waar ik ooit deze versnipperaar van kreeg wil ik hierbij bedanken.

Hier een nieuw filmpje van de installatie.

Filmpje 16,6 MB

 
Voor de 'mei maand fiets maand' heb ik een installatie in de etalage van de Enschedese VVV gebouwd. Heerlijk.... 

Maar helaas is na de eerste dag al 1 van de motoren door oververhitting doorgebrand en heb ik de de VVV in het donker gezet met deze kortsluiting. Gelukkig heb ik nog een filmpje

filmpje  8,8MB

Als er iemand een vervangende motor voor me heeft dan hou ik mij aanbevolen. Het is er 1 uit een centrifuge.

 
Het sirene orkest in de media

Voor het sirene orkest heb ik zes reconstructies gebouwd van geluidsmachines, deze zijn gebaseerd op de Intonarumorivan Luigi Russelo 

De Volskrant heeft in hun kunstbijlage een twee pagina groot artikel hierover geschreven. (klik hier) (Jpeg). En de volkskrant heeft er een filmpje over gemaakt (klik hier). De Wereld Draait Door wil ook sirenes horen (klik hier) Het item begint bij de 35 minuten. Helaas zijn er geen Intonarumori's bij... En nog een recensie door een bezoeker (klik hier) die afsluit met het volgende advies 'Wat betreft de werken in Scheltema zou ik zeggen: loop even binnen als je in de buurt bent, al was het maar om zelf aan een intonarumori van Der Wexel te kunnen draaien. Lekker herrie maken.'

 
26 en 27 april Symposium On Sound in Scheltema te Leiden

Op zondag 27 april zal het Sirene Orkest officieel ten doop worden gehouden. Het volledige orkest, bestaande uit twaalf sirenes (gebouwd door Rene Bakker) en zes Intonarumori (gebouwd door der Wexel) voor het eerst optreden. Vooraanstaande componisten werden uitgenodigd voor dit bijzondere orkest te schrijven. Het Sirene Orkest speelt daarom nieuw werk van: David Behrman (US), John Butcher (UK), Yannis Kyriakides (NL, UK, CY), Paul Koek en Martijn Padding (NL). Ook opent de tentoonstelling On the Sensations of Sound met werk van de hedendaagse kunstenaars: Carsten Nicolai (D), Suchan Kinoshita (NL/J), James Beckett (UK, Zim), John van Oostrum , Jochem van Tol en Der Wexel.

Hier een filmpje over het Sirene Orkest gemaakt door de Volkskrant

 
Ik ben bijzonder vereerd dat ik ben uitgenodigd om mijn installatie 'Schuring' tentoon te stellen bij een expo die gekoppeld is aan het werk van Gerrit van Bakel. Ik bewonder Gerrit van Bakel's werk en zijn prachtige denk wijze. Zijn objecten zijn niet enkel en alleen maar mooie technische objecten. Er schuilt in zijn objecten een heel verhaal, die voor mij een prachtig commentaar zijn op de vergevorderde techniek van tegenwoordig. Zijn objecten hebben een traagheid in zich die trouw is aan de natuur.


De opening van expositie Transmissie is op 29 februari in het Havenkwartier te Deventer. De avond begint om 20.00 uur en ik zal tijdens die avond een performance geven met mijn installatie 'Sound By Sculpture'. De expositie 'Transmissie' in het Havenkwartier waar mijn installatie 'Schuring' staat en de expositie over Gerrit van Bakel in het vmDAVO gebouw zijn van 1 maart t/m 13 april te zien op vrijdag van 13.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur

 Zondag middag 23 december speel ik met mijn installatie Project(or) tijdens Motors Of Invention in Worm te Rotterdam. Deur open om 15.30 uur, aanvang 16.00 uur.

Motors Of Invention met Frederic Lejunter (FR) en Der Wexel (NL)

Frederic Lejunter is een ouwe Franse rot, die een muziek-caleidoscopisch 'iets' bespeelt dat de nachtmerrie moet zijn van iedere rechtgeaarde 'klassiek op zondag' aanhanger. Alsof een onderdeel van de vuilnisbelt tot leven is gekomen en op eigen houtje liedjes is gaan maken met behulp van een toevallig passerende zwerver.
Der Wexel is een jong Noord-Nederlandsch talent van wie we al verschillende zeer goed gelukte projecten hebben mogen aanschouwen, allen op het snijvlak van de 'geluidskunst', de toepasselijk verkeerd toegepaste mechanica en het beeldende object; op deze laatste MOI-zondagmiddag zal hij zijn 'Project(or) laten zien en doen klinken.

 
Mijn nieuwe installatie "Schuring" is nog van vrijdag 21 t/m zondag 23 december van 13.00 tot 18.00 uur te zien bij gallerie Moira te Utrecht  
Zaterdag 1 december om 17uur is de opening in Moira te Utrecht van mijn nieuwe installatie genaamd Schuring. De installatie is daarna te zien van 2 t/m 23 december op vrijdag t/m zondag van 13 tot 18uur

SCHURING een ode aan het mechaniek. Het afgelopen jaar heb ik gebouwd aan deze nieuwe installatie. Het is een zelfspelende mechanische geluidsmachine die is opgebouwd uit mechanieken van naaimachines en centrifuges. De installatie is opgebouwd uit verschillende objecten die voor het grootste gedeelte bestaan uit mechaniek met een minimale drager. Hierdoor zijn het zeer luchtige, fragiel uitziende objecten geworden. Alle objecten worden centraal aangestuurd door een grote speeldoos. Bijna alles beweegt als een soort mini-fabriekjes met een krioelende ziel.Ik zie deze installatie als een soort van Futuristisch draaiorgel, een ode aan het mechaniek.

 
19, 20 en 21 oktober sta ik met mijn installatie Project(or) op het Polderlicht festival in Amsterdam. Tijdens deze avonden zal ik meerdere malen met mijn installatie optreden.

Dit jaar 4de editie Polderlicht. Kunstevenement met bijzondere mix van licht , video, geluid en performance.Twintig licht- en geluidskunstenaars zetten het terrein rondom de Polderweg in Amsterdam ook nu weer op heel bijzondere manier in de ‘spotlights’. Drie avonden lang – van vrijdag 19 oktober tot en met zondag 21 oktober, van 19.00 tot 24.00 uur – kan men zich in een andere wereld wanen. Lichtobjecten, dia-installaties, videoprojecties en muziekperformances geven het gebied een onaardse, spannende uitstraling. Polderlicht is er voor jong en oud, en is gratis toegankelijk. Polderlicht is een kunstwandeling in het donker langs zo’n twintig licht- en geluidskunstwerken. Het Polderweggebied bestaat uit de Polderweg, Beijersweg en de Oranje Vrijstaatkade. Het gebied ondergaat een ingrijpende verandering. Zo wordt er het nieuwe stadsdeelkantoor van stadsdeel Oost/Watergraafsmeer gebouwd en verrijst er een nieuwe woonwijk. Polderlicht integreert die ontwikkeling in haar evenement, door bijvoorbeeld het stadsdeelkantoor in aanbouw te gebruiken voor lichtkunst. De bezoeker maakt kennis met een ander Amsterdam. Dankzij de samenwerking met het Filmmuseum en het Rotterdam VHS Festival draaien in het Montessori College Oost filmprogramma's met resp. korte, stomme films en eigentijdsekunstenaarsfilms vol zelfkant, anarchie en humor. Verder werkt Polderlicht samen met het Amsterdam Dance Event. Zo zullen er pendeldiensten zijn tussen verschillende Dance-locaties en het Polderweggebied.

 
Foto's die zijn gemaakt tijdens ons optreden en workshop die wij (der Wexel and Viljam Nybacka) hebben gegeven tijdens het Plektrum festival in Tallinn (Estonia) zijn te zien op Flickr .

Erik, enorm bedankt voor de mooie plaatjes

 
Ik ben uitgenodigt om naar Estland te komen. 14 september op het Plektrum Festival zal ik met mijn installatie Sound By Sculpture daar performen. Viljam Nybacka zal ook met mij mee reizen om samen met mij daar een improvisatie te doen. De 15e september gaan we aan groep Estlandse jongeren een workshop geven.

 
Foto's van het Times Up festival bij Tesla in Berlijn waar we 6 juli een performance hebben gedaan.  
6 juli speel ik samen met Viljam Nybacka bij Tesla in Berlijn. Dit optreden is tijdens een maand durend event dat daar samen met Time's Up georganiseerd wordt.

TIME'S UP - THE HUB
For a whole month (18th of june - 18th of july) time's up transfers its laboratory for the construction of experimental situations from the harbour of linz to the media>art<laboratory t e s l a .in the foyer, club and inner courtyard of the podewils'sches palais time's up presents new installations and interfaces, e.g. the movinginformationmachine and the adventurous playground, where the audience can playfully participate in the acoustic and architectural design of their environment. presentations and workshops as well as an open lab situation give insight into the working methods and approaches of the group. discussions and performances offer interfaces and sources of friction with other presentation formats, artists and topics. the central topic "interface" will also be examined in its double meaning in relation to the role and function of a media art house as a place for production and mediation. between data flow and playground, workshop and public experiment, concert and performance, inside and outside in a deck chair on the pool and at breakfast in the courtyard - the t e s l a / time's up hub gives the opportunity to docking, exchange, networking, to pass on and to mediate. a hub that brings the summer flair of the harbour of linz to berlin.

 Er staan 2 optredens gepland en deze zijn samen met Viljam Nybacka. Met hem heb ik een improvisatie gedaan tijdens de opening van de expositie Sirens in 66East te Amsterdam. Ik met een aantal machines van mijn installatie Sound By Sculpture en Viljam op basgitaar. De onderstaande optredens zijn hier een vervolg op.

17 mei Sounlab festival Enschede

21 mei Occii Amsterdam
Polderlicht bedankt voor het compliment

Ik sta dus in oktober weer in het Polderweg gebied.

 
20 t/m 22 april is er in het Schetema complex te Leiden het tweede S5 weekend met als thema Held Anti Held. Op zondag 22 april houdt John Heymans een lezing over Luigi Russolo. Tijdens deze lezing zal ik demonstratie geven met de reconstructie van een Intonarumori die door mij is gebouwt. Klik hier voor het programma

 
Sirens
Een Evolutie van Water, door Water, naar Water

Een tentoonstelling in 66 East
Gastcurator: James Beckett
Openingsreceptie: Zaterdag 17 Maart, 19:00.
Concerten door:
-Koen Nutters, Strings m.b.v. het geluid van sirenen.
-SOS concert, ft. re-constructies van de Intonarumori door der Wexel en leden van de Veenfabriek.
[entree gratis]
 
30 maart t/m 1 april heb ik tijdens het No-)Toon) festival in Haarlem een aantal optredens met mijn installatie Project(or)